Åpen: Bokbransjen trues av AI-utviklingen

– Hele bransjen ble blåst av banen da vi så hva de generative modellene (Chat GPT) kunne gjøre, sier Einar Ibenholt, Gyldendals direktør for strategi og utvikling, til NRK.

Dette er saken:

Teknologijournalist Rory Cellan-Jones lanserte nylig sin siste bok om sin familiehistorie. Forfatteren publiserte boken på Amazons nettbutikk. Men allerede etter noen dager fikk han tips på sin profil om andre bøker han kanskje kunne være interessert i å lese. Snart oppdaget Cellan-Jones flere bøker om hans familiehistorie med seg selv som forfatter. Noen hadde altså brukt den nye AI-teknologien til å skrive egne bøker, for å ta inntekter fra den nye boka til Cellan-Jones.

– Det som skjer på Amazon nå, viser hvor aktuelt dette er på engelsk. Du trenger ikke masse fantasi for å se for deg at dette kan bli et problem på norsk også. […] På veldig kort sikt kan vi si at Chat GPT er dårligere på norsk. Så den vil være mer klønete. Men det er et kortsiktig ingeniørproblem, sier AI-forsker og forfatter Inga Strümke.

Både musikk- og filmbransjen ble snudd opp-ned av ny teknologi. Det gjenstår å se i hvilken grad AI-teknologien kommer til å påvirke bokbransjen.

Hele saken kan du lese på nrk.no

- ANNONSE -

You might also like