“Vil ha kjernepensum på papir”

Debatten om digitale vs fysiske bøker raser i Sverige. Men også i Norge får stadig flere opp øynene for den digitaliseringsprosessen som har funnet sted på beskostning av papirboka.

Khrono, en uavhengig nyhetsavis for høyere utdanning og forskning, skrev nylig om studenters preferanser, og om hvorfor studentene fortsatt foretrekker å lese på papir.

– Det er noe med å ha bøkene med seg videre. Stoffet der er jo relevant i lang tid. Det er kjekt å ha dette lett tilgjengelig, og det er noe med å kunne se alt jeg har vært gjennom. Man får ikke den samme følelsen av noe digitalt, sier Ingvild Koteng, leder for fagutvalget i profesjonsstudiet i psykologi ved Universitetet i Bergen.

Hun får støtte av daglig leder Arnstein Bjørke i bokhandlerkjeden Akademika. Bjørke hevder studentene helst vil ha pensum på papir, og at det er det de bruker penger på.

– Studentene vil ha kjernepensum på papir, men ønsker gjerne digital tilgang i tillegg, hevder Bjørke.

Støttes av forskningen

Professor Anne Mangen på Lesesenteret ved Universitetet i Stavanger (UiS) viser til at metaanalyser slår fast at når man skal lese mer enn en side på skjerm, og må bla eller scrolle, går det ofte utover forståelsen.

– En tekst på papir inngir en annen ro enn en digital tekst. På skjerm er vi i tillegg vant til å gjøre veldig mange andre ting, ikke først og fremst å lese en tekst fra A til Å. Det er enklere å klikke oss ut av teksten og scrolle, se på matoppskrifter, sjekke Finn.no eller e-post, fastslår Mangen.

- ANNONSE -

You might also like