Åpen: Forslag til ny boklov – “en trist dag for bokelskere”

Regjeringen ved kulturminister Anette Trettebergstuen er nå ute med forslag til en ny og modernisert boklov. Regjeringen ønsker en lengre periode med fastpris og lydbøker tidligere. Det melder NRK.

Her er  noen av forslagene til ny boklov som NRK melder om:

  • En fastprisperiode på 12 til 18 måneder fra utgivelsesdato. I dag er det slik at de fleste nye bøker må selges til en fast og lik pris overalt, 1. mai året etter bokutgivelse kan bøkene selges på tilbud.
  • Fjerne dagens rabattordning på inntil 12,5 prosent på bøker i fastprisperioden.
  • Innføre en plikt til å tilby og levere lydbøker som er digitalt tilgjengelige. I dag er lydbøker ofte utilgjengelige i fastprisperioden.

“En trist dag for bokelskere”

Arve Juritzen i Juritzen forlag er meget kritisk til regjeringens forslag.

– Dette er en sjokkerende og trist dag for norske bokelskere. Det regjeringen gjør her er å sende regningen til leserne. Alle tiltakene her vil føre til at prisene på bøker stiger. Jeg tror det heller ikke vil skape det mangfoldet de ønsker, sier Juritzen til NRK.

Høringsutkastet fra regjeringen skal etter planen sendes ut den her uken. Høringsfrist er 18. november. Loven gjelder i utgangspunktet for skjønnlitteratur og sakprosa, men regjeringen ber også om tilbakemelding på om fagbøker og lærebøker for høyere utdanning skal omfattes.

You might also like