Kostbar greenwashing – ”kan koste papir, trykk og distribusjon 72 mkr per år”

De økonomiske konsekvensene av greenwashing for papir-, trykk- og distribusjonsbransjen i Norden er blitt kartlagt av organisasjonen Two Sides. Two Sides har som mål å løfte fram fakta om miljø og det trykte mediet.

72 millioner kroner per år

Med greenwashing menes når selskap feilaktig presenterer produkter og tjenester som miljøvennlige. Two Sides mener at papir-, trykk, og distribusjonsbransjen i Norden taper så mye som opp mot 72 millioner kroner per år på grunn av greenwashing.

Dette fremkommer i en undersøkelse som ble gjennomført i mai tidligere i år av Two Sides i samarbeid med researchselskapet Censuswide.

”Ofte misvisende og ubegrunnede miljøargument”

Ofte handler greenwashing om når selskap og organisasjoner uten tilstrekkelig fakta påstår at fysisk kommunikasjon er dårligere for miljøet sammenlignet med digitale alternativ.

Med digitaliseringen kommer flere fordeler – blant annet lavere kostnader – noe Two Sides mener er årsaken til at mange selskap, organisasjoner, kommuner og regioner forsøker å overtale konsumentene til å bytte fra papir til digitalt.

– Altfor ofte pakkes budskap som ”bli digital” sammen med misvisende og ubegrunnede miljøargument. Eksempel på dette er ”Spar både miljøet og din egen tid” eller ”Velg e-faktura og hjelp til med å redde skogen”. Ubegrunnede greenwashingpåstander som dette når og påvirker mange millioner konsumenter hvert eneste år, påpeker Two Sides.

Two Sides har de siste årene jobbet aktivt med å kontakte organisasjoner som markedsfører disse misvisende miljøpåstandene om trykk og papir.

Organisasjonens anti-greenwash-kampanje har de siste ti årene fått over 750 globale aktører, fremfor alt banker, telecom-selskap, kommuner og offentlige virksomheter, til å endre sin markedsføring på dette området og fjerne de feilaktige miljøpåstandene.

Two Sides i Norden sier man i Sverige, Norge og Finland har forhindret greenwash-markedsføring som totalt sett har over 18,5 millioner visninger hvert eneste år.

- ANNONSE -

You might also like