Et av Sveriges største trykkerier investerer stort i inkjet fra Canon

Svenske Exakta med en omsetning på 447 millioner kroner i 2018 velger inkjet når de nå investerer i flere nye trykkpresser.


Media Monitor har et nært samarbeid med Branschkoll.se. Vi kommer derfor til å publisere noen internasjonale saker fremover som vi tror kan være interessante for våre norske lesere. Artiklene presenteres på svensk.


Exaktakoncernen med bas i Malmö har länge legat i framkant vad gäller teknikutvecklingen. När man nu investerar stora belopp i nästa generations tryckpressar har man valt att investera i två inkjetpressar. Patrick Andersson som är vd för Exakta Print kommenterar investering för Branschkoll:

– Den här investeringen ligger helt i linje med vår strategi att bli nummer ett i Sverige. Vi vill ligga i framkant och erbjuda marknaden den optimala produktionsmetoden för dess behov. Det finns spännande tillväxtområde i vår bransch där vi nu får en komplett lösning för effektiv produktion, säger Patrick Andersson som är vd för Exakta Print till Branschkoll

Ni valde mellan offset och inkjet i den här investeringen – hur gick tankarna?

– Vi är mitt i en integrationsfas av ett förvärv och behövde mer produktionskapacitet. Vi följer utvecklingen av branschen och vår marknad och när vi analyserar detta i detalj så känns inkjet helt rätt. Flexibel och automatiserad produktion samt effektivare efterbehandling fick oss att välja inkjet.

Två pressar för olika ändamål

För Exakta handlade det om att kunna producera trycksaker i upplagor mellan 300 och 1500 exemplar på ett kostnadseffektivt sätt. Man såg ett glapp mellan offset och den befintliga digitalproduktionen och här kommer två inkjetpressar från Canon att sättas in. Båda pressarna är baserade på rulltryck där man trycker från rulle till rulle för att sedan efterbehandla ”offline”.

För tryck på bestrukna papperskvaliteter köper man en Prostream 1000 som trycker dubbelsidigt i en hastighet på 80 meter per minut. Bredden på rullen är 540 mm och omräknat till arktryck innebär detta att man kan producera nära 7.000 B2-ark (50×70 cm) 4+4 per timme.

Prostream 1000 klarar produktion på papper från 40 och upp till 300 gram och kräver inget specialbehandlat papper – man trycker på samma kvaliteter som i offsetproduktioner.

Detta blir den första Prostream 1000 som installeras i Sverige. Sedan tidigare finns samma maskin i Europa på Eversfrank i Hamburg och hos Pixartprinting i Italien.

Man har också köpt en Colorstream 6900 Chroma som framför allt är lämpad för att trycka på obestrukna papper. Här är det mer traditionellt bok- och utbildningsmaterial som kommer att produceras. Enligt Patrick Andersson är kvalitén på trycket numera en icke-fråga.

– Kvaliteten i främst Canon Prostream imponerar, säger Patrick.

Specialanpassad efterbehandling

Utöver de två pressarna investerar man också stort i ny utrustning för efterbehandling från Hunkeler och Müller Martini som möjliggör produktion av både limbundna och häftade böcker och broschyrer på ett effektivt sätt.Man kan också få ut ark för fortsatt bearbetning i den befintliga produktionen.

På frågan om hur stor investeringen är i pengar svarar Patrick – ”jättestor”. Installationen har startat och allt ska vara klart redan i oktober.

- ANNONSE -

You might also like