Sugerør av tre – Stora Enso samarbeider med startup

”I samarbeid med Stora Enso har vi utviklet verdens mest miljøvennlige sugerør for industriell produksjon. Hver uke produseres og konsumeres flere milliarder plastsugerør og vårt sugerør har potensial til å bli en riktig ”game changer”.


Grafkom Media Monitor har et nært samarbeid med Branschkoll.se. Vi kommer derfor til å publisere noen internasjonale saker fremover som vi tror kan være interessante for våre norske lesere. Artiklene presenteres på svensk.


Slush 2018 som samlar 20.000 teknikentusiaster från hela världen i Helsingfors visade Stora Enso och deras samarbetspartner Sulapac upp en demoversion av sitt nya sugrör, som de kallar världens mest hållbara sugrör.

Sugrören är gjorda av Sulapacs biokompositmaterial som består av träfibrer och naturliga bindemedel. Sugrören är framtagna för att vara återvinningsbara i industriell kompostering främst, men är också biologiskt nedbrytbara i havet. Sulapacs material kan också användas till många andra produkter där man idag använder plast.

– Det här är ett viktigt steg för Stora Enso i vårt långsiktiga mål att gradvis ersätta fossilbaserade material med förnybara lösningar. Vårt samarbete med Sulapac är ett utmärkt exempel på vad vi kan uppnå genom partnerskap som driver innovationsarbetet framåt för att skapa hållbara lösningar i bioekonomin, säger Annica Bresky, chef för divisionen Consumer Board, i ett pressmeddelande.

Målsättningen är att sugrören ska börja tillverkas i industriell skala och vara tillgängliga i handeln under Q2 2019. Stora Enso och Sulapac inledde sitt samarbete i maj 2018 genom att teckna ett teknik-utvecklingsavtal som går ut på att Stora Enso ska licensiera deras material och teknik.

Hållbara sugrör från Sulapac och Stora Enso.

– Vi är glada att i dag kunna lansera en demoversion av ett återvinningsbart, mikroplastfritt sugrör som är biologiskt nedbrytbart i havsmiljö. Tillsammans med Stora Enso har vi utvecklat världens mest hållbara sugrör för produktion i industriell skala. Varje vecka produceras och konsumeras miljarder plastsugrör. Vårt sugrör har potentialen att bli en riktig ”game changer”, avslutar Sulapacs grundare och vd Suvi Haimi.

Sulapac grundades 2016 av Suvi Haimi och Laura Kyllönen och har sin bas i Helsingfors.

Grafkom representerer Two Sides i Norden som jobber for å fremme papiret som en miljøvennlig kommunikasjonskanal. Les mer på Two Sides Nordics.

- ANNONSE -

You might also like