Svenske Lessebo lanserer nye produkter som skal stikke ut

Svenske Lessebo har medvind og satser på økt produksjon og nye produkter for det grafiske markedet med gjennomfarget bølgepapp og preg.


Grafkom Media Monitor har et nært samarbeid med Branschkoll.se. Vi kommer derfor til å publisere noen internasjonale saker fremover som vi tror kan være interessante for våre norske lesere. Artiklene presenteres på svensk.


Lessebo Bruk växlar upp produktionen och ökar kapaciteten från 100 till 150 ton per dygn. Bruket producerar nu i samtliga maskiner dygnet runt, alla dagar i veckan och den totala kapaciteten uppgår till 48.000 ton per år.

– Vi har arbetat intensivt med ett flertal förbättringar i våra pappersmaskiner, samt utbildat 15 nyanställda operatörer som gör att vi kan växla upp till fulla skift, säger vd Eric Sigurdsson i en kommentar. 

Svart och vit infärgad well i tre varianter – finns också att beställa i valfri Lessebo-färg.

Enfärgad well för lyxförpackningar

Samtidigt så lanserar man nu ett par nyheter med genomfärgad well för förpackningar. Denna tillverkas av Lessebos egna premiumpapper som finns i en lång rad olika färger.

– Vi har nu arbetat fram ett koncept för genomfärgad well. F- och E-Flute som består av vårt premiumpapper i tre skikt framför allt avsett för ”luxury packaging” – kvalitén har rönt stort intresse runt om i Europa, berättar Tobi Svensson för Branschkoll.

Svart och vit infärgad well finns på lager. Vill man ha någon av brukets andra färger så finns de att beställa men då krävs en minimivolym på runt 10.000 ark.

– Efter hand kommer det finnas fler färger på lager av den nya wellen, säger Tobi Svensson.

Vill man ha en helt egen färg går det bra också men med en minimivolym på 10 ton – motsvarande cirka 40.000 ark.

150 präglade mönster

Under första halvåret 2019 kommer man dessutom att kunna erbjuda utsidan av wellen i präglat utförande. Det kommer att finnas tio standardutföranden men också möjlighet för ytterligare cirka 150 olika mönster efter beställning. 

Dessa präglingar går också att få enbart som papper och i valfri färg.

Nyrekryteringar

Under året har man tagit in både ny vd i Eric Sigurdsson och Johan Pleijel som ny produktionschef. Båda kommer från fordonsindustrin med erfarenhet inom inom effektivisering av produktion. Carina Jensen som tidigare arbetat med företagets exportförsäljning är nu marknadschef.

Lessebo färgar papper i många olika färger (Bild: Lessebo)