Drammensbedrift har klart omstillingen – men frykter for rekrutteringen til bransjen

NHO Buskerud har vært på bedriftsbesøk hos Zoom Grafisk AS i Drammen. Zoom har klart omstillingen i grafisk bransje og har levert positive driftsresultat de siste fem årene. 


Les hele saken på NHOs sider her.


Zoom har satset mye på å være konkurransedyktige for mindre serier. Logistikken er dermed avgjørende.

– Tidligere hadde vi 2.000 ordre i året. I fjor leverte vi 40.000. Omsetningen er på samme nivå. Logistikken er hovednøkkelen i produksjonslinjen. Med rundt 800 oppdrag i uka, er det viktig å ha kontroll på den biten, sier daglig leder Ari Hauksson.

Bekymret for rekrutteringen

Hauksson er imidlertid bekymret for rekrutteringen av ungdom til produksjonen i grafiske bedrifter.

– Produksjon tiltaler ikke dagens ungdom. De vet ikke at dagens produksjon i grafisk bransje innebærer stor grad datateknologi, automasjon og logistikk. Vi erfarer at det er dårlig kunnskap om trykk-siden blant de som studerer design i dag. De er mer opptatt av skjerm og animasjon – kule ting. Men, mange designere sliter med å få jobb etter endt utdannelse. Mens vi sliter med å få tak i folk med kompetanse på trykk, hevder Hauksson.

Zoom Grafisk AS omsatte for 44 millioner kroner i 2017 og hadde et driftsresultat på knappe 700.000 kroner.