Emballasjeinnovasjon fra Norge – plastfri plasteremballering

Nå kan en av verdens mest brukte pakningstyper, plasterinnpakningen, gjøres fullt ut i kartong og dermed gi betydelig mindre miljøpåvirkning.


Plasteremballasjen er laget for å kunne henges på spyd i butikkhyllene, og består ofte av en bærer av kartong med gjennomsiktig plast som holder produktet mot bæreren og eksponerer varen. Den norske konverteringsbedriften Moltzaus sinnrike konstruksjon Cefapac forbedrer både pakningens miljøpåvirkning og gjør den enklere å åpne. Den er allerede prisbelønnet.

– Vi hadde to utgangspunkter for utviklingsarbeidet – miljøpåvirkning og åpnebarheten, sier Eirik Faukland, emballasjeveteran og utviklingsansvarlig hos Moltzau. For å komme rundt det velkjente problemet med plasteremballasje i plast som er veldig vanskelig å åpne, var grunnidéen å bruke kartong i stedet for plast. Det unike med Cefapacs løsning er at man har valgt å erstatte alle tradisjonelle bretter med perforeringer, noe som gir enkel åpning, slik man har søkt å få til.

Men når perforeringer erstatter bretter risikerer man at de rett og slett ikke klarer å beskytte den emballerte varen på en ordentlig måte. Derfor er valget av emballasjekartong kritisk.

 

Eksempel på Cefapac løsning fra Moltzau. Oppfinner: Eirik Faukland. Plasterpakke, enkel å åpne, grunnet bruk av bretting i stedet for perforeringer.

– Invercotes overlegne rivestyrke er en forutsetning for  at det skal bli en bra emballasje. Styrken, sammen med hvordan den opptrer i de ulike stadiene av konvertering og fylling, er avgjørende, mener Erik Faukland. Han verdsetter også at perforeringene, i de applikasjonene som man hittil har gjennomført, har gjort det mulig å skru opp tempoet i fyllingslinjene med brettede forpakningsemner.

Den verdensledende produsenten av skismøring, Swix, prøver i disse dager ut å levere noen av sine vokstyper i Cefapac, og planlegger å øke bruken. Det finnes også pakninger og sårbehandlingsmateriell, samt reseptfrie pharmaprodukter ute på markedet. Høsten 2015 fikk Cefapac en skandinavisk emballasjepris, Scanstar, og kommer i 2017 til å få utmerkelsen WorldStar overrakt av World Packaging Organisation.

Men som konstruktør har Eirik Faukland også fått skryt fra representanter for revmatikerforbundet i både Norge og Sverige, forbund som aktivt forsøker å påvirke emballasjeindustrien til å utvikle mer lettåpnede emballasjeprodukter.


 

You might also like