Bokbinderlinje på plass – årskapasitet på en halv million hardcover bøker

Med installasjonen av bokbinderløsningen fra italienske Zechini er Renessanse Media i mål med en “tre-trinns rakett” som har brakt bedriften inn i en helt ny posisjon.


Bedriften flyttet i fjor høst fra Asker-lokalene og et stykke vestover. Nå befinner RM seg i lyse og tidsriktige lokaler i Liertoppen Næringspark i Lier i Buskerud, ikke så langt fra Drammen. På de 1.000 kvadratmeterne (og med lager i tillegg på 500 pallplasser) er det dermed god plass til doblingen av trykkapasiteten som ble foretatt omtrent samtidig – en ny Xerox iGen 150 og en ny Xerox Nuvera 314 – samme presser som RM hadde en av hver av fra før. Totalt beløper summen av maskininvesteringer og flyttekostnader seg til nærmere ti millioner kroner.

– De små opplagene øker

På førtrykksiden er Renessanse Media tradisjonelt sterke, og de lar seg gjerne kalle en reprobedrift med trykkeri. Med innsettingen av bokbinderlinjen har digitaltrykkeriet Renessanse Media “alt”.

– Bok er noe vi kan godt. Nå leverer vi digitaltrykte bøker med både softcover og hardcover sydd innbinding, eventuelt purlimt bokblokk. Det betyr at vi i prinsippet kan levere én bok alene om så skal være, men det er jo ikke der markedet er. Vi produserer opplag fra 1 til 1000 i farger og 1 til 1500 i sorthvitt, mens et snittopplag vil kunne ligge på om lag 300 i farger og 500 i sorthvitt, sier Jørn Våraker fra ledelsen i selskapet.

 

Vi kan kjøre to skift, og da er vi oppe i en kapasitet på 500.000 hardcover bøker i året.

Jørn Våraker, Renessanse Media

 

Han forteller at noe av bakgrunnen for investeringene – som kanskje kan oppfattes som motstrøms i Norge, i en tid der bokbinding i stor grad foregår utenlands – er at de små opplagene er på vei opp, noe som favoriserer digitaltrykk og lokal produksjon. Renessanse Media kan nå levere bokbestillinger svært raskt til sine kunder.

– Kapasiteten vår er tusen hardcover bøker om dagen på ett skift. Vi kan kjøre to skift, og da er vi oppe i en årskapasitet på 500.000 bøker, sier Våraker.

Artikkelen fortsetter under bildet.

 

bokrygg_rm
Detalj fra en digitaltrykt, stivinnbundet bok, produsert hos Renessanse Media.

 

– Fullverdige hardcover bøker

Maskinene som brukes i produksjonen for hardcover bøkene, er fra leverandørene Zechini og Smyth (trådsømmaskinen).

Komponentene i det italienske Zechini-bokbinderiet står i dag splittet, fordi det er mest tjenlig etter dagens behov i RM. Men alt kan kobles sammen i en linje om og når det måtte være ønskelig.

Jørn Våraker understreker sterkt at kvaliteten er det aller viktigste med den nye hardcoverproduksjonen. Derfor gjøres enkelte mindre rutiner midlertidig manuelt av operatørene til de blir kjent med maskinene og teknikken.

– Vi tar ingen sjanser med kvaliteten, den skal sitte. Disse digitaltrykte bøkene er ikke type fotobok, men de er 100 prosent fullverdige hardcover bøker på linje med alle andre man plukker i bokhandelen. Det er bare offsetlukta som ikke er der.

Venter å se 20-tallet i år

For ikke lenge siden ble det ansatt en ny selger i selskapet, som kun skal håndtere andre markeder enn bøker. Og en ny bokbinderstilling er på vei til å bli besatt.

– Vi blir 15 mennesker her når nyeste mann er på plass. Omsetningen vår for 2015 ble omtrent som året før, det ligger på 18-19 millioner. Med bokbinderlinjen på plass har vi et potensiale som det sikkert tar litt tid å oppfylle, men vi satser på at vi ser 20-tallet i år. Og for 2017 – vi får se, smiler Jørn Våraker.

Artikkelen fortsetter under bildeserien

 

Et nytt bidrag til topplinjen hos RM er kontrakten med Gelato. Det globale trykkerinettverket Gelato bruker bare digitaltrykkerier med Xerox eller HP Indigo presser. Egne rutiner er innarbeidet i trykksalen hos RM for kun å effektuere produksjon, pakking og utsendelse av Gelato-ordrene.

Følger med på utviklingen

Jørn Våraker sier at han synes de begynner å få til en god produktmix.

– Det er viktig å få til ulike produkter i sortimentet. Dette faller nå på plass. På for eksempel stiftede hefter er vi konkurransedyktige på mye høyere opplag enn før. På bokproduksjon følger vi tett med på den internasjonale trenden: Book-just-in-time. I vårt pallelager kan vi lagre opp et lite opplag av titler, og ettertrykke ved behov. RM tar ansvar for at boken alltid er på lager, men holder dette nede på et minimum. På denne måten blir liten kapital bundet opp i bøker på lager, samt at makulatur elimineres. Jeg forventer en stor utvikling fra leverandørene på software-siden også.

– Har dere noe  å se etter på Drupa nå?

– Vi følger alltid med på det som utvikles, og også det vi har nå skal ut av døra en gang. Men det er klart vi er nå ganske selvforsynte. Det skjer mye og hurtige forandringer i denne bransjen, så vi får travle dager på Drupa i år!


 

 

- ANNONSE -

You might also like