Konvoluttselskaper fikk kjempebøter av EU for kartellvirksomhet

Fem europeiske selskaper i konvoluttindustrien samordnet prisene sine og delte markedet mellom seg  i årene 2003 til 2008.

Nå gjør selskapene opp for seg med EU og må betale tilsammen 19,5 millioner euro i bot  – eller omlag 175 millioner kroner.
Kartellvirksomheten ble oppdaget gjennom informasjon fra en varsler.

EU-kommissær Margrethe Vestager
EU-kommissær Margrethe Vestager

– Med disse bøtene har vi slikket på og lukket konvolutten, og sendt den tilbake til avsenderen med et tydelig budskap til alle foretak om ikke å forsøke å lure sine kunder gjennom kartelldannelse, sier EU-komissær Margrethe Vestager (bildet) i en kommentar.

Avtalte samarbeidet på golftreff

I følge saksutredningen skal selskapene gjennom møter – under aktiviteter som golf eller minigolf – på høyeste nivå  ha samordnet seg i forhold til store distributører og foretak i Danmark, Frankrike, Tyskland, Norge, Sverige og England.

Bong (Sverige), GPV og Hamelin (Frankrike), Mayer-Kuvert (Tyskland) og Tompla (Spania) får bøter på tilsammen 19,5 millioner euro.

Bong er uenig, men betaler

Hamelin fikk de høyeste bøtene på nesten 5 millioner euro. Bong, som i en pressemelding skriver at de ikke deler alle av kommisjonens konklusjoner, betaler likevel sine 3,1 millioner euro for å avslutte saken og komme seg videre, som det heter.

Alle utenom Bong fikk senket sine bøter fordi de samarbeidet med etterforskerne, men samtlige fem selskaper har erkjent medvirkning i kartellvirksomheten.

Etterforskningen i saken har pågått siden 2010.


Saken er skrevet av branschkoll.se – Media Monitors redaksjonelle samarbeidspartner i Sverige.

- ANNONSE -

You might also like