A: Ricoh

Drupa kjører i gang denne uken

Det er fire år siden alle grafiske messers mor sist ble arrangert. Nå er et enormt gulvareal i Düsseldorf igjen fylt opp med bransjens aller siste nyheter. 


Selv om man ikke føler at man har et ærend i Düsseldorf nyter grafiske bransjefolk over tid godt av messen likevel, fordi bransjen generelt overrisles av effekter som Drupa utløser. Teknologiene og forretningsmodellene utvikles i takt med samfunnet og verden forøvrig, og Drupa er fortsatt en høyaktuell arena.

Bredde

Fire år går så fort (og fra nå blir det bare tre). Druck und Papier, Dru-Pa, er mer enn “bare” trykk og papir. Messen favner i full bredde alle teknologiformer som distribuerer visuell informasjon – og mye mer enn det – og sørger for at ingen besøkende føler seg hensatt til en dinosaurenes messe.

Teknologier som berører print utvikles stadig. Maskinene kan gå enda litt raskere og printe enda litt klarere, de kan være enda mer miljøvennlige, og de kan klare seg enda lettere uten operatørinngripen. Kanskje er ikke veien altfor lang til robotstyrte trykksaler.

Det digitale toget går og går

Analytikeren Laurel Brunner har gjort en opptelling og kommet til at det vil bli mer enn 30 høyhastighets inkjetpresser å se på årets messe i Düsseldorf. “And there may well be more…” sier Brunner. Det forteller litt om hvor veien går i dagens trykkmarked. Etterspørselen etter de små opplagene og etter hurtighet, fleksibilitet, personalisering og spesialsøm hos trykksakleverandørene, gjør at digitaltrykk griper mer og mer om seg, det være seg innen inkjet eller toner. Teknologien vil bli billigere.

Og selv om Heidelberg forlengst er dypt inne i digitalsegmentet går det likevel an å se symbolikken i at den gamle offsetkjempen i år passeres på listen over aktørene med de største utstillingsarealene. På topp nå er HP med 6200 m2, digitalt all over.

Forventningen om det uventede

Om vi får se helt uventede løsninger på Drupa denne gangen gjenstår å se. Lekkasjene har så langt uteblitt. De fleste leverandørene i bransjen introduserer nå nyheter til tidspunkter som er uavhengig av store messer. Under messen i 2012 dundret Landa inn på scenen med sine nanografiske maskiner, og spørsmålet man stiller seg nå er om alle brikkene til Benny er falt på plass. Den standen vil uansett få stor oppmerksomhet.

Og kanskje dukker det opp noe denne gangen også, som ingen på forhånd hadde tenkt seg?

Spennende blir det i alle fall – og Media Monitor er på plass i hallene på Messe Düsseldorf for å dekke det som skjer.

God messe!


Foto: Drupa.com

- Annonse -

- Annonse -